Program:
konference Výroba potravin 2024



9:05 - 10:45
Udržitelnost
Ing. Marie Tichá, Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D., Mgr. Ing. Eva Singrová, Ing. Tomáš Musil

LCA balených potravin
Ing. Marie Tichá
- Vlivu obalu na produkt od jeho zabalení až po spotřebu
- Posuzování dopadu produktu na ŽP metodou LCA
- Zkušenosti z praxe

Rizika spojená s cirkularitou obalů pro potraviny
Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D.
- Aktuální vývoj v oblasti balení potravin
- Zdravotní rizika recyklovaných materiálů
- Nové obalové materiály

Výsledky kontrol imitací živočišných potravin
Mgr. Ing. Eva Singrová
- Nevhodné označení rostlinných potravin
- Legislativní základ označování imitací živočišných potravin

Zelená energie pro potravinářský segment
Ing. Tomáš Musil
- Dotace a na co si dát pozor
- Možnosti dotací na "zelené energie"

10:45 - 11:00
Bloková diskuze

11:00 - 11:15
Přestávka na kávu

11:15 - 12:55
Kvalita potravin a legislativa
Ing. David Zima, Ing. Bc. Zuzana Malinová, Ing. Petr Cuhra, Ing. Magdaléna Hrubá

Novinky v potravinářské legislativě
Ing. David Zima
- Přehled nově vydané a připravované legislativy na úseku výroby potravin a jejich uvádění na trh

Nové šlechtitelské techniky použité při produkci potravinářských surovin
Ing. Bc. Zuzana Malinová
- Inovativní metody šlechtění jako podpora evropského potravinářství
- Výzkum a vývoj v oblasti novýchtechnik šlechtění
- Základy nové legislativy

Kontaminanty aktuálně
Ing. Petr Cuhra
- Výsledky kontrol SZPI
- „Klasické“ kontaminanty
- Nově sledované kontaminanty

Značení výživových hodnot na přední straně obalu
Ing. Magdaléna Hrubá
- Správné uvádění informací na obalu
- Legislativní rámec uvádění informací na obalu
- Nepovinné formáty označování

12:55 - 13:10
Bloková diskuze

13:10 - 14:05
Přestávka na oběd

14:05 - 15:35
Systémy řízení v potravinářství
Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D., doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D., Ing. Lucie Janotová, Ph.D.

Udržitelnost v požadavcích GFSI standardů
Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D.
- Environmentální politiky, cíle a monitoring životního prostředí
- Snižování spotřeby energií a vody, minimalizace odpadů a emisí
- Používání obnovitelných zdrojů a recyklovatelných materiálů

Falšování potravinářských výrobků aktuálně
doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D.
- Jednotlivé kategorie způsobů falšování
- Nespecifické způsoby falšování
- Kontrolní orgány

Aktuální požadavky standardů bezpečnosti potravin obchodních řetězců
Ing. Lucie Janotová, Ph.D.
- Účel standardů obchodních řetězců, proč „další“ standardy
- Specifické požadavky standardů obchodních řetězců
- Poznatky, zkušenosti

Lektoři
Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D.
Je absolventkou Potravinářské fakulty Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, s doktorským vzděláním v oboru technologie potravin zaměřeným na systémy bezpečnosti a jakosti. Podílí se na pedagogických aktivitách Ústavu konzervace potravin a technologie masa VŠCHT v Praze. Je autorkou/spoluautorkou odborných publikací a studií k implementaci…
Více informací a další semináře lektoraIng. David Zima
Vystudoval obor kvalita a zpracování potravin na Agronomické fakultě ČZU v Praze. Po stáži v zahraničí zahájil svou profesní kariéru na Ministerstvu zemědělství ČR. Věnuje se zejm. oblasti obecného potravinového práva a také zastupování ČR na pracovních skupinách Evropské rady a Komise při projednávání nové legislativy a přípravě pozic na tato…
Více informací a další semináře lektoradoc. Ing. Helena Čížková, Ph.D.
Od roku 2001 pracuje na VŠCHT Praha na Ústavu konzervace potravin. Podílela se na přípravě akreditovaného programu magisterského studia oboru Technologie potravin, v rámci kterého přednáší zavedený předmět Autenticita potravin a detekce falšování i jeho anglickou mutaci Food Traceability and Authenticity. Její pedagogická i výzkumná činnost je…
Více informací a další semináře lektoraIng. Lukáš Vápenka, Ph.D.
Absolvent oboru Technologie potravin na Fakultě potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, na které se aktuálně věnuje pedagogickým a vědeckým činnostem. Od svého studia doposud se intenzivně zabývá problematikou balení potravin, především studiem aktivních systémů balení potravin, balením potravin v…
Více informací a další semináře lektoraMgr. Ing. Eva Singrová
Vystudovala obor Potravinářská chemie a technologie na Vysokém učení technickém v Brně a o 2 roky později dokončila program Právo a právní věda na Masarykově univerzitě v Brně. Působí na Ústředním inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Brně jako metodik pověřený metodickým řízením kontrolní činnosti v oblasti obecného označování…
Více informací a další semináře lektoraIng. Marie Tichá
Zabývá se posuzováním dopadů životního cyklu (LCA). První zkušenosti s touto metodou získala v roce 1993 na Univerzitě v Severní Karolíně a Research Triangle, USA. Zpracovala desítky studií LCA, včetně metodických příruček pro MŽP, MŠMT a soukromý sektor. K jejím odbornostem patří rovněž EPD (environmentální prohlášení o produktu) a posuzování…
Více informací a další semináře lektoraIng. Tomáš Musil
Ing. Tomáš Musil se v oblasti managementu dotací z EU pohybuje již od roku 2006. Působí jako lektor, je autorem desítek úspěšných projektových žádostí a supervizorem více než 100 projektových žádostí (a to v rámci OP PI, OP PIK, OP RLZ, LZZ,OP Z). Je také hodnotitelem bakalářských a diplomových prací na soukromých i veřejných VŠ.
Více informací a další semináře lektoraIng. Petr Cuhra
„Vystudoval obor Analýza a chemie na VŠCHT v Praze a od roku 1988 pracuje na Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Nejprve působil řadu let jako vedoucí zkušební laboratoře a od roku 2011 je ředitelem krajského inspektorátu v Praze. V pozici vedoucího laboratoře aktivně působil v oblasti zavádění metod pro stanovení reziduí pesticidů a…
Více informací a další semináře lektoraIng. Magdaléna Hrubá
Magdaléna Hrubá je absolventskou VŠCHT Praha v oboru Technologie potravin a aktuálně působí jako výkonná ředitelka Centra zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací (CZPVI), kde spolupracuje nejen s tuzemskými, ale také zahraničními institucemi a odborníky. Podílí se na řadě výzkumných projektů a je autorkou/spoluautorkou mnoha odborných…
Více informací a další semináře lektoraIng. Bc. Zuzana Malinová
Vystudovala obor Chemie a technologie potravin na Technologické fakultě Univerzity T. Bati ve Zlíně. Od roku 2010 působí na Odboru bezpečnosti potravin, Ministerstva zemědělství ČR. Konkrétně se věnuje problematice geneticky modifikovaných potravin a krmiv a pěstování GM rostlin. V souvislosti s vývojem vědy, nových šlechtitelských technik a také s…
Více informací a další semináře lektoraIng. Lucie Janotová, Ph.D.
Problematice bezpečnosti potravin se začala věnovat v roce 2004 v rámci doktorského studia oboru Technologie potravin na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Působila v poradenské společnosti, kde se zabývala legislativou, značením potravin a činnostmi souvisejícími s preventivními systémy bezpečnosti potravin. Od roku 2007 je lektorkou…
Více informací a další semináře lektoraTermín a místo konání
30.11.2023
9:00 - 16:00
On-line
Tento termín již nelze objednat. Jakmile vypíšeme nový, dáme Vám vědět. Nechte nám prosím na sebe kontakt.
Kč