Konference

Výroba potravin 2025

Kam se posunula udržitelnost v potravinářství?

Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D., Ing. David Zima, Mgr. Ivana Mičkalová, Mgr. Adéla Paďourková, Ing. Jan Pivoňka, Ph.D., Ing. Marie Tichá, Ing. Pavla Blackmore, Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D., Ing. Magdaléna Hrubá, Ing. Anna Malenová

Připravte se na témata, která hýbou potravinářským sektorem. Nebude chybět nefinanční reporting udržitelnosti dle požadavků v potravinářství, shrnutí toho co nás čeká s tématem ESG v roce 2025, také to, jaké jsou možnosti a rizika aplikace alternativ celoplastových materiálů určených pro styk s potravinami a nebude samozřejmě chybět ani se vším tím související posuzování environmentálních dopadů produktů v rozsahu jejich životního cyklu (LCA). Dále se budeme věnovat nejnovější ČR a EU legislativě, ale také biopotravinám, které jsou považovány za špičku ledovce tzv. ekologické zemědělství. Neopomeneme trendy ve výrobě potravin, zaměříme se na optimalizaci postupů při stanovení trvanlivosti potravin a probereme možnosti využití umělé inteligence.

24.10.2024

9:00 - 16:00

On-line

Tento termín již nelze objednat. Jakmile vypíšeme nový, dáme Vám vědět. Nechte nám prosím na sebe kontakt.

Ceny jsou uvedeny bez DPH 21 %.
Zahájení konference Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D.

9:00 - 9:05

Zahájení konference

Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D.

Kvalita a nová legislativa v oblasti potravinářství

9:05 - 10:35

Kvalita a nová legislativa v oblasti potravinářství

Ing. David Zima, Mgr. Ivana Mičkalová, Mgr. Adéla Paďourková

Ing. David Zima

Novinky v potravinářské legislativě
Ing. David Zima

Přehled nově vydané a připravované legislativy na úseku výroby potravin a jejich uvádění na trh.

Mgr. Ivana Mičkalová

Benefity biopotravin pro životní prostředí 
Mgr. Ivana Mičkalová

Biopotraviny jsou špičkou ledovce zvaného ekologické zemědělství. Možná považujeme tuto oblast potravin za méněcennou, ačkoli na společnost má mnohem větší dopad. Záměrem přednášky je poskytnout prohloubení znalostí v oblasti produkce biopotravin a ekologického zemědělství, přednést přehled benefitů pro životní prostředí a informace pro spotřebitele, které mu umožní informovaný nákup.

  • Co to je ekologické zemědělství
  • Plus a mínusy biopotravin
  • Mýty a fakta
  • Přístup veřejnosti k biopotravinám
  • Označování biopotravin
  • Kontrola biopotravin SZPI
Mgr. Adéla Paďourková

Aktuální vývoj evropské legislativy v oblasti potravinářství
Mgr. Adéla Paďourková

Evropská politika je v roce 2024 významně ovlivněna evropskými volbami, změnou Evropského parlamentu a Evropské komise. Prezentace poskytne náhled do aktuálního politického prostředí po volbách, shrne výsledky uplynulých pěti let v oblasti potravinářské politiky a představí iniciativy, kterým by se nová Evropská komise mohla věnovat v nadcházejícím mandátu 2024 - 2029. Prezentace rovněž přiblíží výstup Strategického dialogu EU pro budoucnost evropského zemědělství a potravinářství a shrne navazující plánované kroky Evropské komise pro nejbližší období.

Bloková diskuze

10:35 - 10:50

Bloková diskuze

Přestávka na kávu

10:50 - 11:00

Přestávka na kávu

Udržitelnost v potravinářství

11:00 - 13:00

Udržitelnost v potravinářství

Ing. Jan Pivoňka, Ph.D., Ing. Marie Tichá, Ing. Pavla Blackmore, Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D.

Ing. Jan Pivoňka, Ph.D.

Nefinanční reporting v potravinářství: Význam, výzvy a rizika
Ing. Jan Pivoňka, Ph.D.

Nefinanční reporting se nejen v potravinářství stává klíčovým tématem v oblasti udržitelnosti. Tato přednáška se zaměří na význam reportování v oblasti environmentální a sociální odpovědnosti, s důrazem na evropské směrnice NFRD a CSRD. V rámci přednášky budou vysvětleny klíčové pojmy, ale také klíčová rizika, jako jsou greenwashing, reputační problémy a složitost sledování dat v komplexních dodavatelských řetězcích. Zmíněna bude i zátěž pro malé a střední podniky, potřeba odbornosti a vliv nefinančního reportingu na konkurenceschopnost.

Ing. Marie Tichá

Posuzování environmentálních dopadů produktů v rozsahu jejich životního cyklu (LCA)
Ing. Marie Tichá

Příspěvek zahrnuje stručnou prezentaci metody LCA (posuzování životního cyklu) a její využití pro posuzování environmentálních dopadů produktů metodou LCA, se zvláštním zaměřením na výrobu potravin, jejich balení a nakládání s odpadními obaly.

Ing. Pavla Blackmore

Co nás čeká s tématem ESG v roce 2025
Ing. Pavla Blackmore

  • Jaké jsou aktuální postřehy a zkušenosti s ESG?
  • ESG dvojí materialista
  • ESG analýza hodnotového řetězce
  • ESG GAP analýza
  • Jak nás podporují stávající systémy, procesy a aplikace v ESG? Př.: ISO 14001, ISO 50001, ISO 37001 
  • Na co se připravit v roce 2025?
Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D.

Možnosti a rizika aplikace alternativ celoplastových materiálů určených pro styk s potravinami
Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D.

Aktuální i budoucí legislativa, některé obchodní a spotřebitelské požadavky vedou ke stále znatelnějšímu omezování používání výrobků z plastů (především těch jednorázových) a to i přes nesporné výhody těchto materiálů. Toto omezení se z větší části týká také celé řady výrobků používaných pro styk s potravinami, jakou jsou kelímky, fólie, lahve, vědra atd., a spočívá primárně v omezování množství plastu, které bude jedním výrobkem přivedeno do oběhu. Pro některé výrobky, jako jsou například brčka a příbory, je navíc již použití většiny druhů plastů zakázáno. U těchto výrobků je tedy snaha nalézt odpovídající alternativy, které by nahradily materiály z plastů. Mnohé z těchto výrobků, ale s plastem dále především při tvorbě funkčních vlastností finálního obalu pracuje a aplikuje je, i když ve velmi omezeném množství. Některé alternativy mohou být ale z pohledu jejich funkčnosti, zdravotní nezávadnosti a vlivu na životní prostředí poměrně problematické. Další alternativy zase mohou působit dojmem, že jsou 100% přírodní, přitom ale mohou obsahovat určité množství plastu, které není výrobcem nebo dodavatelem těchto výrobků deklarováno.

Bloková diskuze

13:00 - 13:10

Bloková diskuze

Přestávka na oběd

13:10 - 14:10

Přestávka na oběd

Trendy ve výrobě potravin

14:10 - 15:40

Trendy ve výrobě potravin

Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D., Ing. Magdaléna Hrubá, Ing. Anna Malenová

Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D.

Optimalizace postupů při stanovení trvanlivosti potravin
Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D.

Dobu „trvanlivosti“ i „použitelnosti“ stanovuje výrobce sám, a zodpovídá za to, že výrobek po uvedenou dobu vydrží. Vhodnější však je, nespoléhat bezmezně na uvedené datum a nekupovat výrobky na konci stanovené lhůty, nebo výrobky, které už podle vzhledu nevypadají dobře, i když ještě neuplynula jejich lhůta. Jak optimálně potupovat při stanovení trvanlivosti potravin ukáže tato přednáška.

Ing. Magdaléna Hrubá

Možnosti využití umělé inteligence v potravinářském sektoru
Ing. Magdalena Hrubá

Umělá inteligence již zdaleka není pro potravinářský průmysl novým termínem, její využívání je zde široké. Umělá inteligence přináší do potravinářství mimořádný potenciál. Stala se významným nástrojem, který způsobuje změnu v celém tomto odvětví, od sledování trendů až po zdokonalení procesů. Jak optimálně využít AI, prodiskutujeme v této přednášce.

Ing. Anna Malenová

Vývoj alternativ potravin
Ing. Anna Malenová

Zákazníci v současné době kromě kvality a výhodné ceny očekávají také udržitelné a zodpovědné řešení nákupního košíku a jejich požadavky nově zahrnují položky rostlinného charakteru, které používají místo živočišné varianty ať již z etických, environmentálních nebo dietetických důvodů. S rostoucím zájmem o zdraví a životní prostředí se zvyšuje počet veganů a lidí, kteří preferují rostlinné potraviny. Vidíme i stále nové zdroje rostlinného proteinu např. z luštěnin, řepy, quinoi, lněného semínka atd. Nejrozšířenější kategorii jsou imitace mléka, v podobě mandlových, ovesných, sójových a jiných alternativ, které jsou populární u spotřebitelů s intolerancí na laktózu. Dalším rozměrem je nižší uhlíková stopa těchto výrobků a prostor na zlepšení zůstává v oblasti zvýšení chutnosti a výživové vlastnosti těchto výrobků obzvláště s ohledem na vitamíny atd. Trendy ve výrobě potravin se neustále vyvíjejí, a je zajímavé a nezbytné je sledovat. Stravovací návyky se tak mění v souladu s aktuálními zájmy a potřebami spotřebitelů, kde rostlinné alternativy zůstávají preferovány zvláště u mladší generace.

Bloková diskuze a zakončení konference

15:40 - 16:00

Bloková diskuze a zakončení konference

Lektoři

Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D.

Je absolventkou Potravinářské fakulty Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, s doktorským vzděláním v oboru technologie potravin zaměřeným na systémy bezpečnosti a jakosti. Podílí se na pedagogických aktivitách Ústavu konzervace potravin a technologie masa VŠCHT v Praze. Je autorkou/spoluautorkou odborných publikací a studií k implementaci…

Více informací a další semináře lektora

Ing. David Zima

Vystudoval obor kvalita a zpracování potravin na Agronomické fakultě ČZU v Praze. Po stáži v zahraničí zahájil svou profesní kariéru na Ministerstvu zemědělství ČR. Věnuje se zejm. oblasti obecného potravinového práva a také zastupování ČR na pracovních skupinách Evropské rady a Komise při projednávání nové legislativy a přípravě pozic na tato…

Více informací a další semináře lektora

Mgr. Ivana Mičkalová

Potravinářství a ekologie její studia provázely na každém kroku až završily vystudováním oboru Hygiena potravin a ekologie na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně. Vždycky toužila přispět do složité mašinérie jménem Potravinářství kapkou řádu a bezpečnosti jak pro spotřebitele tak kapkou ohleduplnosti k přírodě a zvířatům. Působí na Ústředním inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Brně jako metodik pověřený metodickým řízením kontrolní činnosti v oblasti biopotraviny a ekologické zemědělství, geneticky modifikované organismy a potravinářské obaly.

Více informací a další semináře lektora

Mgr. Adéla Paďourková

Od roku 2016 působí profesně v Bruselu. Věnuje se otázkám společné zemědělské politiky (se zvláštním zaměřením na první pilíř SZP - přímé platby) a Evropské zelené dohody, a to jak z hlediska jejích dopadů na zemědělský sektor, tak i z hlediska jejich dopadů na potravinářství. Věnuje se rovněž obhajobě priorit některých českých subjektů v Bruselu a evropské politice.

Více informací a další semináře lektora

Ing. Jan Pivoňka, Ph.D.

Vystudoval obor kvasná chemie a bioinženýrství na VŠCHT Praha, kde následně rovněž obhájil doktorskou práci v oboru technologie potravin. Více než 10 let působí jako odborný asistent na Vysoké škole chemické technologické v Praze, kde se podílí na výuce předmětů souvisejících s kvalitou potravin a systémy řízení včetně vedení bakalářských a…

Více informací a další semináře lektora

Ing. Marie Tichá

Zabývá se posuzováním dopadů životního cyklu (LCA). První zkušenosti s touto metodou získala v roce 1993 na Univerzitě v Severní Karolíně a Research Triangle, USA. Zpracovala desítky studií LCA, včetně metodických příruček pro MŽP, MŠMT a soukromý sektor. K jejím odbornostem patří rovněž EPD (environmentální prohlášení o produktu) a posuzování…

Více informací a další semináře lektora

Ing. Pavla Blackmore

Absolventka Masarykovy univerzity, Ekonomicko-správní fakulty. Působila ve firmách automobilového průmyslu jako manažerka kvality nebo manažerka dodavatelské kvality. Od roku 2016 se zabývá externí implementací systémů kvality dle norem ISO 9001, ISO 14001 a IATF 16949 a také audity dle ISO 9001, IATF 16949 a ISO 14001. Od roku 2004 provádí audity…

Více informací a další semináře lektora

Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D.

Absolvent oboru Technologie potravin na Fakultě potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, na které se aktuálně věnuje pedagogickým a vědeckým činnostem. Od svého studia doposud se intenzivně zabývá problematikou balení potravin, především studiem aktivních systémů balení potravin, balením potravin v…

Více informací a další semináře lektora

Ing. Magdaléna Hrubá

Magdaléna Hrubá je absolventskou VŠCHT Praha v oboru Technologie potravin a aktuálně působí jako výkonná ředitelka Centra zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací (CZPVI), kde spolupracuje nejen s tuzemskými, ale také zahraničními institucemi a odborníky. Podílí se na řadě výzkumných projektů a je autorkou/spoluautorkou mnoha odborných…

Více informací a další semináře lektora

Ing. Anna Malenová

Absolventka ČZU MSc., Marketing and management in agriculture. V roce 2007 dokončila Absolvent Management trainee Albert – program pro absolventy vysokých škol, který umožňuje v krátké době poznat retail z různých úhlů. V Albertu po kolečku na sortimentu masa a masných výrobků, suchých výrobků, ovoce a zeleniny, výrobků vlastních značek, alkoholu,…

Více informací a další semináře lektora

!ERR No images found in //image.dashofer.cz/fotogalerie/skp24/. Images path has to be on the same server. Supported img formats: jpg, jpeg, png, gif.

Termín a místo konání

24.10.2024

9:00 - 16:00

On-line

Tento termín již nelze objednat. Jakmile vypíšeme nový, dáme Vám vědět. Nechte nám prosím na sebe kontakt.

Ceny jsou uvedeny bez DPH 21 %.

Předchozí ročníky

Výroba potravin 2024